Der findes næppe noget, der kan gøre en haveejer lykkeligere end at se det spire og gro i alle regnbuens farver. Blomster i haven sætter farve på hverdagen og er noget, der kan få de fleste til at trække på smilebåndet. Hvem bliver ikke glad ved synet af det tidlige forårs første krokus?

Ved at så dine egne blomster i haven kan du skrue op for de farver, du holder allermest af.  Blomster i haven kan være farverne til din pensel, som skaber en smuk haveæstetik, lige præcis som du kan lide det. Men blomster er andet end bare smukke. Blomster påvirker hele sanseapparatet med dejlige dufte, som vidner om, at en ny årstid er på vej. Desuden er blomster gode for havens insekter, særligt bierne, som er en truet art. Ved at så blomster, kan du være med til at sikre bierne deres næste madpakke.  

Hvilke blomster til min have?

Du kan vælge at plante lige præcis de blomster, som, du synes, er smukkest i din have. Men der er også andre overvejelser end blot blomsternes udseende, som kan være værd at tænke over, før du begynder at sprede dine frø.

smukke lyserøde blomster

Hvis du gerne vil have noget pænt at kigge på året rundt, er det en god ide at vælge blomster, som blomstrer på forskellige tidspunkter af året. Sørg for at tjekke hvornår de forskellige blomster springer ud og vælg nogle, som blomstrer om foråret, andre som blomstrer om sommeren og find også nogle, som er smukke i efteråret. På den måde har du stort set blomster at kigge på året rundt.

Tænk også over, hvor du oftest opholder dig i haven og plant dine yndlingsblomster tæt derved. Hvis du har en stor have, vil det være ærgerligt, hvis de smukkeste blomster, står længst væk fra det spot, hvor du plejer at ligge og slænge dig.

Blomster er ofte vilde med sol. Så tænk over om dine blomster kommer til at stå i skygge det meste af dagen, eller om de bliver plantet et sted, hvor de kan optage solens nærende stråler.

Et sidste spørgsmål, som er værd at stille sig selv, er: Hvor meget tid vil jeg bruge på at passe mine blomster? Nogle blomster kræver meget kærlighed, de skal ofte vandes, gødes eller beskæres. Andre blomster passer næsten sig selv. Så vælg blomster, som passer ind i din hverdag.

Før du planter blomster i haven, skal du altså tænke over:

  • At kombinere blomster, som blomstrer på forskellige tidspunkter af året
  • At så blomsterne, der hvor du opholder dig mest
  • At så blomsterne, så de kan få sol det meste af dagen
  • At vælge blomster, som du har tid til at passe

Blomster i haven gør alle i godt humør, så det er bare med at komme i gang. Selvom du kun har en ganske lille have eller måske blot en altan, har du mulighed for at sætte farve på hverdagen med de smukke planter.

Andre populære indlæg