Hjertestartere redder liv

I Danmark er vi verdensmestre, når det kommer til at redde menneskeliv på grund af hjertestop. De seneste 20 år har vi 4 doblet antallet af overlevelser uden for hospitalerne. I 2001 overlevede kun fire procent – i dag er det tal oppe på 16 procent. Det skyldes den massive indsats, der har været på at få hjertestartere udbredt.

Køb hjertestartere på https://www.homecare.dk/, og vær med i denne positive udvikling.

Hjertestartere gør det ikke alene

Oven i denne positive udvikling er mange flere danskere blevet opmærksomme på, hvordan man kan hjælpe. Flere og flere træder til, hvis en person får pludseligt hjertestop i det offentlige rum. I dag hjælper vidner til hjertestop uden for hospitaler i 77 % af tilfældene. For 20 år siden var det tal kun på 19,3 %. Dermed har Danmark endnu en verdensrekord.

Find en hjertestarter i nærheden af dig

De flotte statistikker redder ikke liv i sig selv. Det hjælper heller ikke meget, hvis man ikke ved, hvor man kan finde en hjertestarter. Du kan finde et kort på nettet eller blive guidet, hvis du ringer til alarmcentralen. Køber du selv en, så husk at registrere den, så andre også kan få gavn af dem.

Må alle bruge en hjertestarter?

Ja, alle må anvende en hjertestarter. Derudover er der naturligvis en vejledning vedlagt. Den er let at forstå og kræver ikke meget tid. Det vil selvfølgelig være en fordel, hvis du i forvejen har taget et livredderkursus. Den opfordring går nu videre.

Hurtig indsats er afgørende

For hvert minut der går fra hjertet er stoppet, så formindskes overlevelseschancen med ti procent. En hurtig indsats er derfor alfa og omega, hvis personen skal overleve. Først ringes der til 1-1-2, og så gives der hjerte-lungeredning, indtil hjertestarteren er hentet.

Hvad er et hjertestop?

Hjertestop skyldes meget ofte en blodprop i hjertets kranspulsårer. Ved et hjertestop begynder hjertet tit at flimre. Der opstår et elektrisk kaos i hjertet. De elektriske signaler, der får hjertet til at slå, løber løbsk. Hjertet trækker sig sammen og pumper ikke længere blod rundt i kroppen.

Ved hjælp af et elektrisk stød fra en hjertestarter kan man få hjertet til at slå igen. Maskinen analyserer hjerterytmen og vurderer om der brug for stød. Den fortæller også, hvis stød ikke kan lade sig gøre. I så fald skal hjertelungeredning begyndes med det samme.

Er det farligt det benytte?

Nej. Apparatet er bygget sådan, at det kun giver stød, når den genkender de bestemte signaler ved et hjertestop. Du får ikke selv stød, og den giver heller ikke stød, hvis personen ikke har hjertestop. Bare husk ikke at røre ved personen, hvis der skal gives stød.

Andre fordele

Hvis du overvejer at købe en hjertestarter til din virksomhed, er der andre fordele – udover at redde liv, selvfølgelig. Du signalerer til dine medarbejdere, at du prioriterer deres sikkerhed og sundhed. Det gør dem trygge i hverdagen. Du viser også kunder, at du går op i deres ve og vel.

Andre populære indlæg