Stilladsguide: det skal du vide om stilladsarbejde 

Skal du i gang med et byggeprojekt i højden, som eksempelvis en boligrenovering, skal du med sikkerhed overveje at bruge et stillads. Inden du går i gang, er det dog vigtigt, at du kender til de vigtige regler om stilladsarbejde. Vil du vide mere? Så læs med herunder, hvor du får en stilladsguide med alt det, du skal vide om stilladsarbejde. 

Opstilling af stillads 

Rigtigt mange tror, at de selv må opstille et stillads. Hvis du ønsker at opstille et stillads, skal du dog have taget er 1-dagskursus – medmindre stilladset er under tre meter højt. Den samme regel gælder, hvis du skal ændre eller nedtage et allerede opsat stillads. Et 1-dagskursus til stilladsarbejde koster cirka 150 kroner og kan tages på flere erhvervsuddannelser landet over. 

Generelle stilladsregler 

Der er mange forskellige regler, når det kommer til stilladsarbejde. En af de vigtigste regler er, at alle fastmonterede stilladser skal have et sikkerhedsskilt, for at undgå eventuelle skader og ulykker så vidt muligt. På sikkerhedsskiltet skal der stå stilladsets præcise anvendelsesform og andre informationer om stilladset generelt – herunder eksempelvis stilladsklassen. Der findes seks forskellige stilladskasser, der indikerer, hvor meget belastning selve stilladset kan tåle på én gang. 

Der kan blandt andet stå, hvor vidt stilladset er et Jumbo stillads eller ej. Et Jumbo stillads kan tåle en del belastning, og derfor bliver Jumbo stilladser ofte brugt i forbindelse med store boligbyggerier. Jumbo stilladser er meget populære, og derfor helt klart en god mulighed. Måske efterkommer et Jumbo stillads dine behov? 

En anden vigtig stilladsregel er, at hvis du arbejder med et større stillads, skal der som minimum være to forskellige stigenedgange på hver platform. Dette er med til at øge sikkerheden ved stilladsarbejdet yderligere. Sidst, men ikke mindst, er det vigtigt, at du som stilladsarbejder aldrig forsøger at øge din arbejdshøjde ved brug af eksempelvis mindre stiger eller stillads, da dette kan øge muligheden for ulykker under stilladsarbejdet. Denne regel gælder uanset, om du er erfaren eller ej. 

Værd at vide før du opstillet et stillads 

Inden du påbegynder opstillingen af dit stillads, er det vigtigt, at du undersøger stilladset grundigt, og sikrer dig, at der ikke mangler dele eller materialer. Hvis du står i den uheldige situation, at du finder defekte eller beskadiget stilladsdele, skal du bortskaffe dem omgående og erstatte dem med nogle nye. Derudover er det vigtigt, at du følger brugsanvisningen grundigt – også selvom du har opstillet et stillads mange gange før. Har du mistet brugsanvisningen til det stillads, du arbejder med, kan du altid finde en brugsanvisning på stilladsmærkets egen hjemmeside! 

Forskellige stilladstyper 

Du skal vælge stilladstype alt efter, hvilket stilladsarbejde du skal udføre. Der findes hele otte forskellige stilladstyper, som alle kan bruges til vidt forskellige ting. Der findes eksempelvis et let facadestillads, som er et lavt stillads med maks to platforme. Det er dette stillads, du skal vælge, hvis du eksempelvis skal foretage vinduesarbejde eller tagrendearbejde. Derudover findes rullestilladser, bukkestilladser, rullestillads, hængestilladser, murerstilladser og tagstilladser. Hvis du er i tvivl om, hvilket stillads du skal bruge til dit specifikke stilladsarbejde, kan du altid kontakte en professionel, der kan hjælpe og guide dig gennem hele processen. 

Andre populære indlæg